Bel ons: 03 325 19 15
Fax: 03 328 19 30
E-mail: info@depannagelafrance.be

vlaamse_overheid.jpg

Achtergrond project FAST

Het eerste FAST overheidsproject werd in 1998 opgestart in de Antwerpse regio. Later werd het ook toegepast op het gebied rond Brussel, de regio Gent en op de autosnelweg naar de kust. Op basis van de ervaringen die daar werden opgedaan, wordt nu een vernieuwd FAST-concept gelanceerd op de drukste gedeelten van het Vlaamse autosnelwegennet. Het FAST-concept voor personenwagens heeft betrekking op de drukste delen van de E17 en de E40 (operationeel sinds 1 juli 2006), de autosnelwegen van de Antwerpse regio en de Brusselse Ring en de daarop aansluitende autosnelweggedeelten (operationeel vanaf 1 januari 2007). 

Specifiek voor de Ringwegen rond Antwerpen en Brussel wordt een gecombineerd systeem voorzien. Tijdens de spitsuren worden enkele takelwagens permanent opgesteld. Dit maakt het mogelijk om na een oproep door de politie binnen de 15 minuten op de plaats van het ongeval met personenwagens te zijn. Buiten de spitsuren geldt dat de takelaar ter plaatse komt binnen 20 minuten na een oproep van de politie.

FAST

Depannage la France heeft sinds 1 februari 2013 een contract met de Vlaamse Overheid voor het FAST project in Antwerpen (perceel 1).

Wat is FAST? 
 

FAST staat voor Files Aanpakken door Snelle Tussenkomst.
 

Wat zijn de doelstellingen van FAST?

Hoe werkt FAST?

Het is de politie die, wanneer die na een ongeval wordt opgeroepen, oordeelt of het nodig is dat de FAST takelaar wordt ingezet. Het inzetten van een takelaar zal enkel plaats vinden wanneer een voertuig zodanig beschadigd is dat het niet op eigen kracht of door toedoen van de eigenaar snel van de rijbaan kan verwijderd worden.

De opgeroepen FAST takelaar, die is uitgerust met signalisatie op het dak van de wagen, moet binnen de 20 minuten ter plaatse zijn. Bij aankomst op de plaats van het ongeval zal de FAST takelwagen soms gedurende korte tijd de plaats van het ongeval moeten beveiligen, zolang de hulpdiensten en de politie nog aan het werk zijn op de plaats van het ongeval. Pas wanneer alle hulpverlening aan de slachtoffers is verleend en de politie de noodzakelijke vaststellingen heeft gedaan, zal de FAST-takelaar de beschadigde wagen(s) wegbrengen tot net buiten de autosnelweg (in principe tot aan de eerstvolgende afrit) of tot bij een veilige stelplaats.

Behalve voor het snel vrij maken van de rijbaan na een ongeval, zal de FAST takelaar ook worden ingezet voor: